Kur'anske Dove

Kur'anske Dove


Neke od Kur'anskih dova u prijevodu značenja na bosanskom jeziku:

...“Gospodaru naš, podaj nam dobro i na ovome i na onome svijetu, i sačuvaj nas patnje u ognju!” (El-Beqare, 201.)

...“Gospodaru naš, nadahni nas izdrzljivošću i učvrsti korake naše i pomozi nas protiv naroda koji ne vjeruje!” (El-Beqare, 250.)

“...Gospodaru naš, ne kazni nas ako zaboravimo ili što nehotice učinimo! Gospodaru naš, ne tovari na nas breme kao što Si ga tovario na one prije nas! Gospodaru naš, ne stavljaj nam u dužnost ono što ne možemo podnijeti, pobriši grijehe naše i oprosti nam, i smiluj se na nas. Ti si Gospodar naš pa nam pomozi protiv naroda koji ne vjeruje!” (El-Beqare, 286.)

“Gospodaru naš, ne dopusti srcima našim da skrenu, kada si nam već na Pravi put ukazao, i daruj nam Svoju milost; Ti si, uistinu, Onaj koji mnogo daruje!” (Ali-’Imran, 8.)

... “Gospodaru naš, oprosti nam krivice naše i neumjerenost našu u postupcima našim, i učvrsti korake naše i pomozi nam protiv naroda koji ne vjeruje!” (Ali-’Imran, 147.)

“Gospodaru naš, ... onoga koga Ti budeš u vatru ubacio Ti si već osramotio, a nevjernicima neće niko u pomoć priteći.” (Ali-’Imran, 192.)

“Gospodaru naš, mi smo čuli glasnika koji poziva u vjeru; ’Vjerujte u Gospodara vašeg!’ - i mi smo mu se odazvali. Gospodaru naš, oprosti nam grijehe naše i pređi preko hrđavih postupaka naših, i učini da poslije smrti budemo s onima dobrima.” (Ali-’Imran, 193.)

“Gospodaru naš, podaj nam ono što si nam obećao po poslanicima Svojim i na Sudnjem danu nas ne osramoti! Ti ćeš, doista, Svoje obećanje ispuniti!” (Ali-’Imran, 194.)

“Gospodaru naš”- rekoše oni - “sami smo sebi krivi, i ako nam Ti ne oprostiš i ne smiluješ nam se, sigurno ćemo biti izgubljeni.” (El-A’raf, 23.)

...“Gospodaru naš, na daj nam da budemo s narodom grješnim!” (El-A’raf, 47.)

...“Gospodaru naš, Ti presudi nama i narodu našem po pravdi, Ti si sudija najpravedniji!” (El-A’raf, 89.)

...“Gospodaru naš, daj nam snage da izdrzimo i učini da kao vjernici umremo!” (El-A’raf, 126.)

...“Gospodaru naš, ne učini da zbog nas dođu u iskušenje ljudi koji nasilje čine i spasi nas, milošću Svojom, od naroda koji ne vjeruje!” (Junus, 85-86.)

“Gospodaru naš, Ti zacijelo znaš šta mi tajimo, a šta na javu iznosimo. Allahu ništa nije skriveno ni na Zemlji ni na nebu.” (Ibrahim, 38.)

"Gospodaru moj, daj da ja i neki potomci moji obavljamo molitvu; Gospodaru naš, Ti usliši molbu moju!"(Ibrahim, 40.)

"Gospodaru naš, oprosti meni, i roditeljma mojim, i svim vjernicima - na Dan kad se bude polagao račun!”(Ibrahim, 41.)

... “Gospodaru naš, daj nam Svoju milost i pruži nam u ovom našem postupku prisebnost” (El-Kehf, 10.)

...“Gospodaru naš, podari nam u ženama našim i djeci našoj radost i učini da se čestiti na nas ugledaju!’” (El-Furqan, 74.)

..."Gospodaru naš, Ti sve obuhvaćaš milošću i znanjem; zato oprosti onima koji su se pokajali i koji slijede Tvoj put i sačuvaj ih patnje u vatri!” (El-Mu’min, 7.)

“Gospodaru naš, uvedi ih u edenske vrtove, koje si im obećao, i pretke njihove i zene njihove i potomstvo njihovo - one koji su bili dobri; Ti si, uisitnu, silan i mudar.” (El-Mu’min, 8.)

“Gospodaru naš, otkloni patnju od nas, mi ćemo, sigurno, vjerovati!” (Ed-Duhan, 12.)

...“Gospodaru naš, oprosti nama i braći našoj koja su nas u vjeri pretekla i ne dopusti da u srcima našim bude imalo zlobe prema vjernicima; Gospodaru naš, ti si, zaista, dobar i milostiv!” (El-Hašr, 10.)

...“Gospodaru naš, u Tebe se uzdamo i Tebi se obraćamo i Tebi ćemo se vratiti” (El-Mumtehina, 4.)

"Ne dopusti, Gospodaru naš, da nas nevjernicima staviš u iskušenje i oprosti nam, Gospodaru naš! Ti si, zaista, Silni i Mudri."(El-Mumtehina, 5.)

...“Gospodaru naš,” - govorit će oni - “učini potpunim svjetlo naše i oprosti nam jer Ti, doista, sve mozeš.” (Et-Tahrim, 8.)

Primjedbe